Local DAR promotes Constitution Week awareness

HOLLIS – Hollis selectmen recently presented a proclamation to the Anna Keyes Powers chapter of the Daughters of the American Revolution declaring Constitution Week beginning Thursday, Sept. 17, and asking all residents to reaffirm the ideals embodied in the U.S. Constitution.

"This is a time for every United States citizen to reflect, appreciate and celebrate the Constitution and the amazing evolution of our Republic," Hollis DAR Regent Carol Miller said.

How the authors of the Constitution, who Thomas Jefferson declared "an assembly of demigods," came together with much thought, discourse and compromise is nothing short of miraculous.

As the Constitution states, they found a way "to form a more perfect union, establish justice, insure domestic tranquility, provide for the common defense, promote the general welfare, and secure the blessings of liberty to ourselves and our posterity."

One DAR mission is to promote education about the Constitution.

The Constitution ordains a government of laws and not rule by the whims of men; no man can be above the law. We are guaranteed our rights as individuals through the Bill of Rights, such as freedom of speech, religion and press. Our system provides checks and balances through the branches of government. And the Constitution allows corrections through amendments such as the Prohibition of Slavery and the Women’s Right to Vote.

The country’s citizens have a responsibility to celebrate the freedoms allowed us through the hard work and sacrifice made by millions before us and to perform our duties in the voting booth, classroom, military, government service and numerous other ways.

Abraham Lincoln said, "Our safety, our liberty, depends upon preserving the Constitution of the United States as our fathers made it inviolate. The people of the United States are the rightful masters of both Congress and the Courts, not to overthrow the Constitution, but to overthrow the men who pervert the Constitution."

The DAR, known as the largest women’s patriotic organization in the world, has more than 175,000 members with about 3,000 chapters in all 50 states and 13 foreign countries. The DAR has long promoted patriotism, education and historical preservation through commemorative celebrations, memorials, scholarships and activities for children, and programs for new immigrants.

For more information, visit dar.org.

Test your constitutional I.Q:

1. The president of the Senate may: A) always vote B) never vote C) only vote to break a tie.

2. The primary advisers to the president of the United States are known as the: A) Cabinet B) Elite C) Czars.

3. Which amendment protects an accused person from being compelled to be a witness against himself or herself? A) The 1st Amendment B) The 5th Amendment C) The 19th Amendment.

4. Who has the sole power to try all impeachments? A) Senate B) House of Representatives C) Supreme Court.

5. According to the 22nd Amendment, no person shall be elected U.S. president: A) more than 2 terms B) more than 1 term if also served more than two years of another’s presidential term C) both A and B.

6. Limits on police and court proceedings, to ensure fairness and justice for someone accused of a crime, is: A) due process B) ex post facto C) ways and means.

7. Which house of Congress has its membership based on population? A) The Senate B) The House of Representatives C) The White House.

8. When the president rejects a bill that Congress has passed, this is known as: A) a veto, B) an executive privilege C) a presidential disratification.

9. The power to hear cases that were decided in a lower court is: A) inferior jurisdiction B) higher court jurisdiction C) appellate jurisdiction.

10. What elected government official presides over the Senate? A) The speaker of the House B) The vice president of the United States C) The postmaster general.

Answers: 1) C 2) A 3) B 4) A 5) C 6) A 7) B 8) A 9) C 10) B.